Skip to main content

Over ons

Bouwen met hout wordt meer en meer naar waarde geschat.  Deze bloeiende sector vernieuwt zichzelf gestadig waardoor oplossingen kunnen geboden worden voor nagenoeg elk project.

Door de grote diversiteit aan vormen en verbindingstechnieken leent hout er zich bij uitstel toe om aangewend te worden in combinatie met andere constructie materialen als staal, beton, steen en glas.

 

Door het gemak van opbouw en transport kunnen houten structuren in hoge mate vooraf worden geproduceerd en samengesteld.  Daar schuilt een groot voordeel in voor de klant die de uitvoeringstijd op de werf drastisch verminderd ziet in vergelijking tot traditionele bouwmethode.

Van elk project, van het kleinste tot het grootste, wordt een volledige productietekening in CAD-3D gemaakt, waarin zoveel als mogelijk wordt rekening gehouden met de in te werken technieken en afwerkingsvormen.

 

Door de hoge maatzekerheid van het bouwwerk kunnen ramen en deuren vooraf werden geproduceerd en meteen worden geplaatst in ruwbouwfase.  De constructie staat snel onder dak, water- en luchtdicht waardoor de volgende bouwfases snel kunnen volgen.

De intrinsieke eigenschappen van hout als bouwmateriaal maken dat hiervoor bewust gekozen wordt door kandidaat bouwheren.  Z’n uitzonderlijke isolerend en vochtregulerende eigenschappen dragen absoluut bij tot een aangenaam en gezond binnenklimaat.

HOUTSKELETBOUW

Integenstelling tot de paal & balk worden de belastingen van een houtskelet door een volledige wand afgedragen naar de fundering.  Deze wanden worden opgebouwd uit een boven- en onderregel verbonden met een reeks stijlen.  Er wordt altijd met inheems naaldhoud gewerkt.  Het geheel wordt stijf gemaakt door panelen op de binnen zijde te bevestigen. Tussen de stijlen is een grote ruimte voor thermische isolatie. Na plaatsing wordt aan de buitenzijde een wind- en waterscherm geplaatst dat eveneens een bijkomende isolatie vormt.  Een woning wordt opgebouwd uit de samenvoeging van individuele wand- en dakkoffers.

CROSS LAMINED TIMBER (CLT)

CLT (cross laminate timber) is een samengesteld houtproduct.  Het zijn eigenlijk platen die op groot formaat 3, 5 of meer gekruiste lagen massief naaldhout van 20 tot 30 mm uit platen van 3,5 m breed tot 13 m lang op diktes van 60 tot 500 mm worden volledige wanden, vloerdelen, dakelementen gezaagd en gefreesd.

CLT laat een eigentijds en strakke architectuur toe.  Door de massiefheid verkrijgt men een uiterst stabiel en homogeen bouwwerk.  De platen kunnen in een fijne zichtkwaliteit worden geproduceerd waardoor ruwbouw en eindafwerking èèn zijn.

Timberframing beschikt over een doorgedreven techniek kennis en CAD-materiaal om de meest complexe ontwerpen in de praktijk te brengen.

We  hebben in de loop der jaren enkele uitdagende projecten mogen uitvoeren in samenwerking met vooraanstaande architecten en studiebureaus.

PAAL & BALK

Bij de techniek “paal en balk” wordt een hele structuur gedragen door palen die verbonden zijn met balken tot in het dakgebinte.  Wanden die achteraf worden ingevuld hebben geen structurele functie meer.

In een paal & balk structuur blijft de volledige structuur zichtbaar.  Men laat de prachtige houttextuur tot leven komen.  De authentieke verbindingen, zwaluwstaat en pen-gat, met de “…pennen” zijn een streling voor het oog.  T. beheerst de kunst evenwichtige en épuré structuren te tekenen en te bouwen met een doorgedreven zin voor detail en eenvoud in de filosofie van deze eeuwenoude bouwtechniek.

LAMINATED VENEER LUMBER (LVL)

LVL (Laminated Veneer Lumber) is een geëngineerd materiaal opgebouwd uit lagen van 3 mm “afgerold” naaldhout.  De lagen worden verlijmd tot platen met afmetingen van 2,5 m breed bij 13 m lang en diktes van 21 tot 90 mm.  Deze platen worden aangewend als panelen of worden verzaagd in balkvormen.  Meer en meer wordt dit product samengesteld in de vorm van koffers voor wand, vloer- of dakdelen met een verbazend hoge inertie.

 

Voordelen :

 

  • Opbouw laat overspanningen toe tot 20 m
  • Uitzonderlijke fysische eigenschappen met zeer gering gewicht
  • Ongeevenaarde snelheid van plaatsing
  • Luchtdicht materiaal
  • Verdere opbouw is zeer eenvoudig
  • Kan in zicht blijven voor eerder utilitaire gebouwen

Enkele realisaties

Verhoging van een gebouw in Bosvoorde

Verhoging van een gebouw in Bosvoorde

bouw van een conische structuur in massief hout

bouw van een conische structuur in massief hout

Bijkomende verdieping op een appartementsgebouw

Bijkomende verdieping op een appartementsgebouw

eegezinswoning in CLT in Durbuy

eegezinswoning in CLT in Durbuy

Timberframing bouwt een nieuwe industriële hall + bureaus

Timberframing bouwt een nieuwe industriële hall + bureaus

“Le Chai” – wijngaard in Bousval

“Le Chai” – wijngaard in Bousval