Skip to main content

in hout bouwen

Bouwen met hout wordt meer en meer naar waarde geschat.  Deze bloeiende sector vernieuwt zichzelf gestadig waardoor oplossingen kunnen geboden worden voor nagenoeg elk project.

 

Door de grote diversiteit aan vormen en verbindingstechnieken leent hout er zich bij uitstel toe om aangewend te worden in combinatie met andere constructie materialen als staal, beton, steen en glas.

Door het gemak van opbouw en transport kunnen houten structuren in hoge mate vooraf worden geproduceerd en samengesteld.  Daar schuilt een groot voordeel in voor de klant die de uitvoeringstijd op de werf drastisch verminderd ziet in vergelijking tot traditionele bouwmethode.

Van elk project, van het kleinste tot het grootste, wordt een volledige productietekening in CAD-3D gemaakt, waarin zoveel als mogelijk wordt rekening gehouden met de in te werken technieken en afwerkingsvormen.

Door de hoge maatzekerheid van het bouwwerk kunnen ramen en deuren vooraf werden geproduceerd en meteen worden geplaatst in ruwbouwfase.  De constructie staat snel onder dak, water- en luchtdicht waardoor de volgende bouwfases snel kunnen volgen.

De intrinsieke eigenschappen van hout als bouwmateriaal maken dat hiervoor bewust gekozen wordt door kandidaat bouwheren.  Z’n uitzonderlijke isolerend en vochtregulerende eigenschappen dragen absoluut bij tot een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Traceerbare afkomst, duurzaam bosbeheer, koolstofbuffer, lage energiebehoefte bijwerking bevestigen het ecologische en milieu-vriendelijk karakter van de houtbouw waarvoor vandaag niemand meer ongevoelig is.  Door de hedendaagse productietechnieken slaagt men erin om letterlijk alle voorhanden hout te valoriseren.  In dezelfde productieketen worden uitval en afval voor 100 % verwerkt tot panelen.  Bovenop de aangetoonde mechanische eigenschappen van hout binken de samengestelde houtproducten uit in verhouding tot hun geringe eigen gewicht.  Dit levert daarenboven een aanzienlijk economisch voordeel op inzake logistiek.  Tot slot laten de grote verscheidenheid van de houtsoorten, hun typische texturen en kleuren niemand onverschillig waardoor dit materiaal altijd een esthetische meerwaarde oplevert.

Houtskelet bouw

Integenstelling tot de paal & balk worden de belastingen van een houtskelet door een volledige wand afgedragen naar de fundering.  Deze wanden worden opgebouwd uit een boven- en onderregel verbonden met een reeks stijlen.  Er wordt altijd met inheems naaldhoud gewerkt.  Het geheel wordt stijf gemaakt door panelen op de binnen zijde te bevestigen. Tussen de stijlen is een grote ruimte voor thermische isolatie. Na plaatsing wordt aan de buitenzijde een wind- en waterscherm geplaatst dat eveneens een bijkomende isolatie vormt.  Een woning wordt opgebouwd uit de samenvoeging van individuele wand- en dakkoffers.

Voordelen :

 • Zeer licht gewicht waardoor zeer toepasselijk voor verticale uitbreidingen.
 • Zeer gelijkmatig belastingverdeling naar anderen toe.
 • Stijf en onvervormbaar geheel
 • Doorgedreven isolatie nagelijk involledige wanddikte.
 • Zeer luchtdichte opbouw.

Kruislaaghout (CLT)

CLT (cross laminate timber) is een samengesteld houtproduct opgebouwd uit 3, 5 of meer gekruiste lagen massief naaldhout met dikte van 20 tot 30 mm. Het zijn eigenlijk platen die op groot formaat van 3,5 m breed tot 13 m lang op diktes van 60 tot 500 mm waaruit volledige wanden, vloerdelen, dakelementen gezaagd en gefreesd worden.

 

CLT laat een eigentijds en strakke architectuur toe.  Door de massiefheid verkrijgt men een uiterst stabiel en homogeen bouwwerk.  De platen kunnen in een fijne zichtkwaliteit worden afgewerkt waardoor ruwbouw en eindafwerking èèn zijn.

Timberframing beschikt over een doorgedreven kennis en is uiterst toegespitst op techniciteit. Zij investeerde in CAD, meetapparatuur en montagematerieel om de meest complexe ontwerpen in de praktijk te brengen.

In de loop der jaren hebben we enkele uitdagende projecten mogen uitvoeren in samenwerking met vooraanstaande architecten en studiebureaus.

 

Avantages clés :

 • Le CLT est la solution bois proposant la plus grande stabilité dimensionnelle. A titre informatif, le plus haut bâtiment utilisant ce système constructif a atteint 9 étages et se situe en Norvège (https://www.lachronique.be/article/moholt-50-50-les-plus-hautes-tours-en-clt-d-europe.9658 ).
 • Outre le fait que le panneau puisse être considéré comme une finition sur une ou deux faces, il est également possible d’y loger les techniques spéciales.

Paal & balk

Bij de techniek “paal en balk” wordt een hele structuur gedragen door palen die verbonden zijn met balken tot in het dakgebinte.  Wanden die achteraf worden ingevuld hebben geen structurele functie meer.

 

In een paal & balk structuur blijft de volledige structuur zichtbaar.  Men laat de prachtige houttextuur tot leven komen en voor zichzelf spreken.  De authentieke verbindingen, zwaluwstaat en pen-gat, met de “…pennen” zijn een streling voor het oog.  T. beheerst de kunst evenwichtige en épuré structuren te tekenen en te bouwen met een doorgedreven zin voor detail en eenvoud in de filosofie van deze eeuwenoude bouwtechniek.

Voordelen :

 • Esthetische meerwaarde
 • Krachtige uitstraling
 • Grote architectural vrijheid
 • Connectie met traditie en ….
 • Verpersoonlijking van zo een bouwproject

LVL (Laminated Veneer Lumber)

LVL (Laminated Veneer Lumber) is een geëngineerd materiaal opgebouwd uit lagen van 3 mm “afgerold” naaldhout.  De lagen worden verlijmd tot platen met afmetingen van 2,5 m breed bij 13 m lang en diktes van 21 tot 90 mm.  Deze platen worden aangewend als panelen of worden verzaagd in balkvormen.  Meer en meer wordt dit product samengesteld in de vorm van koffers voor wand, vloer- of dakdelen met een verbazend hoge inertie.

Voordelen :

 • Opbouw laat overspanningen toe tot 20 m
 • Uitzonderlijke fysische eigenschappen met zeer gering gewicht
 • Ongeevenaarde snelheid van plaatsing
 • Luchtdicht materiaal
 • Verdere opbouw is zeer eenvoudig
 • Kan in zicht blijven voor eerder utilitaire gebouwen